Cuboid Syndrom

Cuboid syndrom er en låsning/stivhet i en av knoklene på utsiden av foten som kalles terningbeinet eller os cuboideum. Terningbeinet ligger mellom hælbeinet (calcaneus) og de to ytterste mellomfotsknokklene (4. og 5. metatars). Låsningen gjør at det kan være vondt å tråkke ned på foten.

Årsak

Man kan pådra seg cuboid syndrom etter en akutt skade (f.eks. ankelovertråkk) eller pga. feilbelastning over tid. Den eksakte årsaken til cuboid syndrom er uklar, men de med overpronasjon og underpronasjon ser ut til å være spesielt utsatt. Overbelastning av foten og ankelovertråkk er også risikofaktorer. Problemstillingen kan påvirke idrettsutøvere som driver med hoppsporter f.eks. dansing og volleyball og de som driver med idretter der man skifter retning hyppig som f.eks. tennis eller basketball. Cuboid syndrom kan også ramme folk som ikke driver med idrett og som ikke har hatt en direkte skade på foten eller ankelen.

Symptomer

Smerter eller verking på utsiden av foten (lilletåsiden) når man står, går, løper og hopper. Smertene kan bre seg fra hælbeinet helt fram til de ytterste tærne og kan komme plutselig eller sakte over tid. De kan også gå bort i en periode for så å komme tilbake. Det er ganske vanlig å halte, og noen får vondt når de reiser seg etter å ha sittet lenge eller om morgenen når de står opp.

 

Undersøkelse

En grundig undersøkelse av kiropraktor eller fysioterapeut bør utføres for å finne ut årsaken til at utsiden av foten blir overbelastet eller stiv. På Fot- og ankelklinikken foretar vi først en nøye klinisk undersøkelse, etterfulgt av gangeanalyse med Fotscan for å vurdere foten funksjonelt. Dette analyseverktøyet gjør at vi lettere kan komme frem til en nøyaktig diagnose og i tillegg finne ut hvordan problemet kan korrigeres.

Behandling

  • Ved akutte tilfeller kan cuboid syndrom behandles ved at du iser ned og avlaster foten. Har smertene vært der i flere dager eller uker anbefales det at man oppsøker kvalifisert fagpersonell for undersøkelse og behandling. På Fot- og ankelklinkken har vi lang erfaring med behandling av smerter på utsiden av foten.
  • Manipulasjon: Manipulasjon er den foretrukne teknikken for å løsne på terningbeinet og omkringliggende knokler og man bør oppsøke noen som har erfaring med dette.
  • Såler: Spesialtilpassede innleggssåler kan være effektive for å lindre smerte, gi foten støtte og redusere belastningen på utsiden av foten.
  • Bløtvevsteknikker: Cuboid syndrom kan også behandles med bløtvevsteknikker av muskulatur og leddbånd rundt knoklene. Vi bruker vi blant annet Graston Technique (instrument assistert bløtvevsmobilisering), trykkbølge og Active Release Technique.

Hva kan du gjøre selv

  • Ved akutte smerter kan utsiden av foten avkjøles ved å massere med en isbit i 3 minutter 3-5 ganger daglig.
  • velser: Mobiliseringsøvelser kan hjelpe med å få bedre bevegelse mellom knoklene i foten. Du kan få spesifikke øvelser på Fot- og ankelklinikken.

Forebygging

  • Unngå høyhælte sko eller sko med tynne såler.
  • Bruk sko med god demping og støtte i lengdebuen.
  • Gå i ulendt terreng, slik at du stimuler fotens muskulatur og leddfunksjon.