Hopperkne

Hopperkne eller jumper’s knee (patellar tendinopati) er en overbelastning av senefestene på kneskålen grunnet en irritasjon i senefestene til den store lårmuskelen (musculus quadriceps femoris) som er festet til kneskålen (patella). Dette trigges vanligvis av aktiviteter som hopp, løft og landing.

Årsak

Under hopp og i landinger med bøyde knær blir knestrekkeren utsatt for belastninger som kan tilsvare flere ganger din egen kroppsvekt. Årsaken til smertene ved jumper’s knee er ikke kartlagt. Senen som fester seg på kneskålen (quadricepssenen) kan bli irritert og en teori er at det kan oppstå små rifter i senen som fører til lokal irritasjon. Nyere forskning tyder på at årsaken ligger i at senen er blitt klemt ved nedre del av kneskålen.

Symptomer

Smertene kan oppstå i nedre eller øvre kant av kneskålen eller ved senefestet som ligger på leggen. Det beskrives ofte som smertefullt å gå ned trapper, sitte stile over lengre tid og være i fysisk aktivitet.

Smertene starter ofte i et avgrenset område. Dersom man går lenge uten å gjøre noen tiltak for å stoppe utviklingen, øker smertene og sprer seg til et større området av senen.

4 stadier brukes for å rangere hopperkne:

  1. Smerte kun etter aktivitet.
  2. Smerte under og etter aktivitet.
  3. Forlenget smerte under og etter aktivitet.
  4. Total avrivning av senen som krever kirurgisk inngrep.

 

Undersøkelse

Ved hjelp av sykehistorie og funn fra undersøkelse er diagnosen enkel å stille. Det er ikke nødvendig med MR. På Fot- og ankelklinikken på NEMUS Bryn benyttes også ultralyd i undersøkelsen.

Behandling

Behandlingen av jumper’s knee er forskjellig for hver person. Hovedformålet med behandlingen er å redusere smertene, dempe irritasjonen og å komme tilbake til ønsket aktivitetsnivå. Mange kommer inn i et mønster hvor man kompenserer med andre muskelgrupper og endrer bevegelsesmønster for å unngå å trigge smertene. Dette er viktig å unngå for å hindre utvikling av nye skader.

Behandlingen avhenger av hvilken fase du er i. I akuttfasen består den av å dempe betennelsen og redusere smerter. Her bør lette uttøyinger og nedkjøling utføres. Etter hvert kan tung og langsom styrketrening gjøres i kombinasjon med uttøying på framside og bakside lår. På Fot- og ankelklinikkene på NEMUS Bryn og NEMUS Skøyen har god erfaring med trykkbølgebehandling og instrumentassistert bløtvevsmobilisering for hopperkne. Begge teknikkene har som mål å bryte opp mikroskopisk arrvev og øke blodtilførselen til senen.

Hva kan du gjøre selv:

  • God oppvarming før trening.
  • Styrke lårmuskulaturen som reduserer belastningen på senen.
  • Bruk hensiktsmessig skotøy med bra støtdemping og god støtte i lengdebuen. Bruk såler hvis du har.
  • Unngå jogging eller gange på harde underlag, alternativ trening som sykling eller svømming er å anbefale.