Losjesyndrom

Losjesyndrom, eller kompartment syndrom, er karakterisert ved smerter  i leggen. En muskellosje er en muskelgruppe som er omringet av den samme hinnen. Med losjesyndrom er denne hinnen for trang til at muskelen kan vie seg ut under aktivitet.

Årsak

Losjesyndrom kan ramme idrettsutøvere som driver med løp- og spentstrening, men forekommer også i styrkeidretter og langrenn. Det oppstår dersom trykket i en av de fire muskellosjene er høyere enn blodtrykket som holder blodårene åpne. Dersom dette trykket fortsetter å øke kan det også klemme av blodårer og nerver, som kan medføre trykkfølelse, nummenhet og hevelse i fot og legg.

Symptomer

Typiske symptomer ved losjesyndrom er en krampelignende smerte lokalisert i leggen  ved belastning og økt aktivitet. Det blir spesielt vondt å bøye opp i ankelen. Hevelse, stivhet og svakhet i legg og ankelen kan også forekomme. Noen kan også oppleve nummenhet i  fot og legg.

Undersøkelse

En grundig undersøkelse bør utføres for å finne  den underliggende årsaken til problematikken. På Fot- og ankelklinikkene på NEMUS Bryn og NEMUS Skøyen foretar vi en klinisk undersøkelse med både fotanalyse og løpsanalyse for å komme fram til riktig diagnose og årsaken til problemet.

Behandling:

  • For losjesykdom anbefales aktiv hvile med lette tøyningsøvelser. På Fot- og ankelklinikken hjelper vi deg med spesifikke øvelser.
  • Kulde for å redusere hevelse og lindre smerte.
  • Trykkbølgebehandling og andre bløtvevsteknikker.
  • Unngå aktiviteter som provoserer leggene, slik som løping (på hardt underlag).
  • Bruk av gode sko med god støtdemping eller spesialtilpassede innleggssåler for å avlaste leggmuskulatur.
  • Dersom det er langvarige plager kan en operasjon bli aktuelt. Her spaltes den aktuelle muskellosjen slik at muskelbuken får bedre plass. Dette følges av bevegelsestrening og lett styrketrening.