Osgood schlatters

Schlatters sykdom er en overbelastning av festet til  den store lårmuskelen på forsiden av leggbeinet rett under kneskålen. Dette gir smerter i øvre del av leggbeinet under og etter aktivitet.

Årsak:

Sclatters er vanligst blant barn og ungdom (11-14 år) som driver med idrett. Gutter er rammet 3 ganger hyppigere enn jenter.

Sclatters er en overbelastning grunnet gjentatte belastninger av den store lårmuskelen (musculus quadriceps femoris). Festet rives opp, og i reparasjonsprosessen dannes det en hevelse i festet i vekstsonen til  leggbeinet og over tid kan det oppstå en beinete kul der.

Symptomer:

Smertene øker ved aktiviteter som bruker lårmuskelen. Typiske aktiviteter er løping, hopp, kneling og langvarig sitting med knærne bøyd. Det kan ofte verke etter trening/aktivitet også. Direkte trykk på området trigger smertene.

Undersøkelse:

Klassiske tegn på Schlatters er smerter og hevelse nedenfor kneskålen. Det dannes en kul som er øm å ta på. Denne blir mer prominent ved økt belastning.

Røntgenbilder eller MR er generelt ikke nødvendig for å diagnostisere Sclatters.

Behandling:

  • Sclatters går vanligvis over av seg selv i løpet av 6-18 måneder. I andre tilfeller kan smertene vedvare i flere år. Disse bør undersøkes med røntgen.
  • På Fot- og ankelklinikken har vi god erfaring med behandling av Osgood Schlatters ved bruk at Instrument Assistert Bløtvevsmobilisering, kinesiotape og rehabilitering myntet på å endre et feilaktig bevegelsesmønster.
  • Grad av smerter bestemmer aktivitetsnivå. Ved trening, bør smertene avta i løpet av 24 timer. Hvis ikke bør man redusere intensiteten.
  • Operasjon kan være aktuelt dersom det ikke oppleves bedring på 1,5-2 års behandling, men aldri før beinet er utvokst.

Hva kan du gjøre selv:

  • Juster treningen og aktiviteten.
  • Finne alternative treninger slik som svømming.
  • Avkjøle med is for smertelindring.