Sclatters sykdom er en overbelastning av festet til  den store lårmuskelen på forsiden av leggbeinet rett under kneskålen. Dette gir smerter i øvre del av leggbeinet under og etter aktivitet.

 Årsak

Sclatters er vanligst blant barn og ungdom (11-14 år) som driver med idrett. Gutter er rammet 3 ganger hyppigere enn jenter.

Sclatters er en overbelastning grunnet gjentatte belastninger av den store lårmuskelen (musculus quadriceps femoris). Festet rives opp, og i reparasjonsprosessen dannes det en hevelse i festet i vekstsonen til  leggbeinet og over tid kan det oppstå en beinete kul der.

 Symptomer

Smertene øker ved aktiviteter som bruker lårmuskelen. Typiske aktiviteter er løping, hopp, kneling og langvarig sitting med knærne bøyd. Det kan ofte verke etter trening/aktivitet også. Direkte trykk på området trigger smertene.

 Undersøkelse

Klassiske tegn på Schlatters er smerter og hevelse nedenfor kneskålen. Det dannes en kul som er øm å ta på. Denne blir mer prominent ved økt belastning.

Røntgenbilder eller MR er generelt ikke nødvendig for å diagnostisere Sclatters.

 Behandling

  • Sclatters går vanligvis over av seg selv i løpet av 6-18 måneder. I andre tilfeller kan smertene vedvare i flere år. Disse bør undersøkes med røntgen.
  • På Fot- og ankelklinikken har vi god erfaring med behandling av Osgood Schlatters ved bruk at Instrument Assistert Bløtvevsmobilisering, kinesiotape og rehabilitering myntet på å endre et feilaktig bevegelsesmønster.
  • Grad av smerter bestemmer aktivitetsnivå. Ved trening, bør smertene avta i løpet av 24 timer. Hvis ikke bør man redusere intensiteten.
  • Operasjon kan være aktuelt dersom det ikke oppleves bedring på 1,5-2 års behandling, men aldri før beinet er utvokst.

 Hva du kan gjøre selv

  • Juster treningen og aktiviteten.
  • Finne alternative treninger slik som svømming.
  • Avkjøle med is for smertelindring.

 

Bestill time NEMUS Bryn       Bestill time NEMUS Skøyen
"Fiibromyalgia"

 

 

About the Author:Morten Johannessen