Patellofemoralt smertesyndrom

Patellofemoralt smertesyndrom er smerter under eller rundt kneskålen. Dette er den vanligste lidelsen i kneet og forekommer ofte hos aktiv ungdom, mosjonistjoggere og er hyppigst hos kvinner og jenter.

Årsak:

Leddet mellom kneskålen (patella) og lårbenet (femur) kalles patellofemoralleddet. De dynamiske og statiske stabilisatorene som kontrollerer bevegelsene av patella over kneleddet kalles ”patellar tracking”. Patellar tracking kan endres ved ubalanse i de stabiliserende kreftene som påvirker kneet, som for eksempel feilstillinger i føtter/ankler, hofter/bekken eller i kneet i seg selv.

Symptomer:

Smertene utvikler seg som regel gradvis over tid, er ofte diffuse og sitter rundt eller under kneskåla. Plagene fremprovoseres vanligvis under eller etter aktiviteter som løping, hopping og gåing i trapper. De kan også fremprovoseres ved bilkjøring eller ved sitting over lengre perioder med bøyd kne.

Vurdering:

Da disse smertene ofte kommer fra feilfunksjon fra fot eller hofte, er det viktig å analysere funksjon generelt for å finne fram til nøyaktig årsak bak smertene. På Fot- og ankelklinikkene på NEMUS Bryn og NEMUS Skøyen foretar vi først en nøye klinisk undersøkelse, etterfulgt av gangeanalyse med Fotscan for å vurdere foten funksjonelt. Dette gjør at vi lettere kan komme frem til en nøyaktig diagnose, finne årsaken til knesmertene og i tillegg finne ut hvordan problemet kan korrigeres.

En lege eller kiropraktor vil også kunne henvise til billeddiagnostikk for å utelukke eventuelle andre/relaterte diagnoser.

Behandling:

Korrigering av feilstillinger med fokus på et individuelt oppsatt rehabiliteringsprogram har vist seg å fungere best for denne tilstanden. Det blir lagt vekt på styrkeøvelser som fokuserer på å korrigere skjevbelastninger på patella, som f.eks styrke av lår, sete og fot, samt proprioseptive balanseøvelser.  Behandlingen sikter på å gi en mer korrekt energioverføring i aksen mellom hofte og underlaget. Noen vil også ha behov for spesialtilpassede innleggssåler.

Hva kan du gjøre selv:

Det er viktig å redusere belastningen på knærne ved å korte ned løpeturene, redusere motstand og unngå dype knebøy. All aktivitet som reproduserer smerter under eller etter aktiviteten bør unngås. Is kan også dempe smertene.

Forebygging:

  • Bruk stabile sko med god støtdemping.
  • Unngå løping/trening på hardt underlag.
  • Under løping fokuser på å lande på forfot/midtfot.