Plantar fascitt / Vondt i hælen

Plantar fascitt er smerter og ubehag i et sterkt bindevev under foten som kalles plantarfascien. Bindevevet er festet under fotens lengdebue og går fra fremsiden av hælbenet og frem mot tærne.

Årsak:

Lidelsen skyldes som oftest overbelastning av festet til fascien på hælbenet. Hopping, løping, gange, stilleståing på harde underlag og dårlig fottøy kan være nok til at en skade oppstår. Den som er hulfot, plattfot eller overvektig er ekstra utsatt. Overbelastningen forårsaker mikrotraumer og små rifter i fascien som forårsaker arrvevdannelse og slitasje av bindevevet. Plantar fascitt kan bli meget plagsomt i form av smerter og nedsatt funksjonsevne. Typisk for plantar fascitt er at smertene kan vare i en lang periode. Dette varierer fra individ til individ, men det er ikke uvanlig at smertene vedvarer mellom 6 til 24 måneder. Man regner med at ca. 10 % av befolkning vil utvikle plantar fascitt i løpet av livet og dette gjør at den regnes som den vanligste fotlidelsen som påvirker bevegelsesapparatet.

Hva er hælspore:

På røntgenbilder av foten synes det i blant en hælspore. Hælsporen dannes på grunn av mye stress på festet til plantarfascien. Man kan ha plantar fascitt uten hælspore, og man kan ha hælspore uten å ha smerter. Det er ikke hælsporen som gjør vondt i hælen, men selve lidelsen.

Symptomer:

Smertene i hælen kan føles som skarpe knivstikk på undersiden av foten. Den er vanligvis verst når du reiser deg etter å ha sittet eller ligget en stund. Hvis man står eller går lenge, kan smerten kjennes som verking under foten, som kan bre seg fra midt under hælen og langs fotsålen. Innsiden av fotbuen kan også verke. Sårheten og ømheten kjennes bare under foten og du kjenner ikke smerter på baksiden av hælen. Hælsmertene kan i intensitet spenne seg fra en irriterende verk du merker når du reiser deg til smerter som er så ille at du ikke kan tråkke ned på hælen.

Undersøkelse:

En grundig undersøkelse bør utføres for å finne ut årsaken til at plantar fascien blir overbelastet. På Fot- og ankelklinikkene på NEMUS Bryn og NEMUS Skøyen foretar vi først en nøye klinisk undersøkelse, etterfulgt av gangeanalyse med Fotscan for å vurdere foten funksjonelt og eventuelt 3D laser skanner for å vurdere foten strukturelt. Disse analyseverktøyene gjør at vi lettere kan komme frem til en nøyaktig diagnose og i tillegg finne ut hvordan problemet kan korrigeres.

Behandling:

  • Ved akutte tilfeller kan plantar fascitt behandles ved at du iser ned hælen og avlaster foten. Har du hatt vondt under hælen i flere uker, anbefales det at man oppsøker kvalifisert fagpersonell for undersøkelse og behandling. På Fot- og ankelklinikken har vi lang erfaring med behandling av plantar fascitt.
  • Innleggssåler kan være effektive i å lindre smerten fra hælen, gi foten støtte og redusere trykk.
  • Plantar fascitt kan også behandles med bløtvevsteknikker av foten. Vi bruker vi blant annet Graston (instrument assistert bløtvevsmobilisering), trykkbølge og Active Release Technique.
  • Foten har 26 bein og 35 ledd. Stivhet og låsninger i leddene kan forårsake feilbelastninger. Manipulasjon kan forbedre leddfunksjonen i foten.

Hva kan du gjøre selv:

  • Bruk hensiktsmessig skotøy med bra støtdemping og god støtte i lengdebuen. Bruk såler hvis du har dem.
  • Hælen kan avkjøles ved å massere med en isbit i 3 minutter 3-5 ganger daglig ved akutte smerter.
  • Unngå jogging eller gange på harde underlag, alternativ trening som sykling eller svømming er å anbefale.
  • Strekkøvelser av leggen og styrkeøvelser av musklene i fotbuen kan hjelpe til med å avlaste bindevevet under foten. Du kan få spesifikke øvelser på Fot- og ankelklinikken.