Tarsal tunnel syndrom

Tarsal tunnel syndrom oppstår når tibialis posteriornerven kommer i klem i tarsal tunnelen som går på innsiden av foten rett bak den mediale malleolen (kulen på innsiden av ankelen). Tarsal tunnelen dannes av bein og et bånd (laciniate ligamentet) som strekker over tunnelen. Dette båndet holder tre sener, to blodårer og tibialisnerven på plass. Kompresjon av nerven forårsaker nummenhet og smerter under foten.

Årsak:

Det er forskjellige årsaker til at nerven kan komme i klem. Risikofaktorer inkluderer plattfothet, trange sko, overvekt, diabetes, svangerskap og leddgikt. Ting som opptar plass i tarsal tunnelen kan også presse på nerven, dette kan f.eks. være cyster, åreknuter, seneskjedebetennelse, tumorer, utvidede vener og hypertrofi av muskler.

Symptomer:

Symptomer ved tarsal tunnel syndrom kan være smerter, prikking, nummenhet, brennende eller nedsatt følelse på undersiden av hælen eller fotbuen som går helt fram til de tre største tærne. I noen tilfeller kan man få smerter opp i ankelen og leggen også. Smertene er ofte verre når man står og går og bedre når man hviler.

Undersøkelse:

En grundig undersøkelse av kiropraktor, fysioterapeut eller lege bør utføres for å stadfeste korrekt diagnose. Tarsal tunnel syndrom er ikke så vanlig og blir ofte feildiagnostisert og feilbehandlet som plantar fascitt, som er den vanligste årsaken til hælsmerter. På Fot- og ankelklinikken foretar vi først en nøye klinisk undersøkelse, etterfulgt av gangeanalyse med Fotscan for å vurdere foten funksjonelt. Ved mistanke om tarsal tunnel syndrom vurderer vi også om det er behov for undersøkelse med ultralyd eller MR.

Behandling:

  • Bløtvevsteknikker: Frigjøringsteknikker på nerven og omkringliggende sener der de går gjennom tunnelen kan hjelpe til å ta av noe av trykket på nerven og redusere symptomer. Vi bruker blant annet Graston Technique (instrument assistert bløtvevsmobilisering), trykkbølge og Active Release Technique.
  • Såler: Spesialtilpassede innleggssåler kan være effektive for å redusere stress på tarsal tunnel området.
  • Øvelser: Mobiliseringsøvelser for nerven kan hjelpe med å redusere symptomene. Du kan få spesifikke øvelser på Fot- og ankelklinikken.
  • Manipulasjon: Foten har 26 bein og 35 ledd. Stivhet og låsninger i leddene kan forårsake feilbelastninger. Manipulasjon kan forbedre leddfunksjonen i foten.
  • I noen tilfeller der konservativ behandling ikke strekker til kan kortisoninjeksjoner eller kirurgi være indikert. Vi henviser til spesialist hvis vi ikke kan hjelpe deg.

Hva kan du gjøre selv:

  • Ved akutte smerter eller hevelse under kulen på innsiden av ankelen kan massasje med en isbit i 3 minutter 3-5 ganger daglig hjelpe å lindre symptomene.