Tretthetsbrudd i foten

Tretthetsbrudd i foten kan oppstå som følge av en overbelastning over lengre tid som resulterer i brudd.

Årsak:

Tretthetsbrudd forekommer oftest blant idrettsutøvere og mosjonister. Brist eller brudd kan forekomme ved gjentatt belastning som går over beinets evne til å reparere seg selv. Ankelbeinet (talus), båtbeinet (naviculare), og mellomfotsbeina (metatarsene) er de mest vanlige benene i foten som blir rammet. Disponerende årsaker kan være stor belastning på hardt underlag, dårlig demping i skoene og en for stor og rask økning i treningsmengde og intensitet. Skjevheter i beina kan også disponere for tretthetsbrudd. Ca. 60 prosent av de med tretthetsbrudd har opplevd det tidligere.

Symptomer:

Tretthetsbrudd er karakterisert ved sterke smerter i et avgrenset området i foten, som blir verre ved gange eller løping.

Undersøkelse:

En grundig undersøkelse av kiropraktor eller fysioterapeut bør utføres for å finne ut årsaken til at forfoten blir overbelastet. På Fot- og ankelklinikken bruker vi en Fotscan for å finne ut hvor stresspunktene under føttene dine er, slik at vi best mulig kan avlaste området med riktig behandling og riktige såler.

På et røntgenbilde kan det måtte gå flere dager eller uker etter skaden er skjedd før det blir synlig og MR-undersøkelseer derfor anbefalt undersøkelsesmetode for å stadfeste et tretthetsbrudd.

Behandling:

  • De fleste tretthetsbrudd i foten tilheler med avlastning. Dette ligger på mellom 4-8 uker avhengig av lokasjon. Man velger ofte å gipse brudd i foten da tilheling i foten kan være dårlig.
  • Såler: Spesialtilpassede innleggssåler kan være effektive i å lindre smerten fra bruddet og gi foten støtte og redusere trykk, slik at bruddet leges raskest mulig og at man reduserer risikoen for fremtidige brudd.
  • Øvelser: strekkøvelser og styrking av muskulatur.

Hva kan du gjøre selv:

  • Is ned og avlast foten.
  • Bruk støtdempende skotøy.
  • Unngå mye trening på hardt underlag. Varier dette!
  • Vær tålmodig. Unngå rask økning i treningsmengden.