Hallux valgus/skjev stortå/ilke

Hallux valgus er en feilstilling av stortåen der den blir skjev og peker i retning av lilletåen. Samtidig blir stortåens grunnledd forskjøvet innover i retning av den andre foten. Trykk fra fottøy kan føre til irritasjon av en slimpose som ligger på innsiden av grunnleddet, og det kan over tid dannes en utvekst som kalles en ilke eller eksostose, slik at forfoten blir bredere. Blir stortåen svært skjev kan den presse mot de nærmeste tærne, som da kan innta en krummet stilling. Dette kalles hammertær.

Hallux valgus er en svært vanlig tilstand som er langt hyppigere hos kvinner og eldre. Studier har vist at 23 % av befolkingen mellom 18-65 år og 36 % av befolkningen over 65 år, har hallux valgus.

Årsak

Hallux valgus kan utvikle seg når det er ujevn belastningen på ledd, muskler og sener i føttene. Denne ubalansen i trykk kan gjøre grunnleddet i stortåen ustabilt, og føre til at man utvikler en ilke og en skjev tå.

Risikofaktorer:

  • Høyhælte sko
  • Sko med trang tåboks som presser stortåen mot de andre tærne
  • Visse fottyper
  • Fotskader
  • Medfødte deformiteter i føttene
  • En jobb der man belaster føttene mye, eller må gå med spisse sko

Symptomer

Typisk finner vi skjevhet i stortåen. Stortåens grunnledd hovner opp og blir svært markert og utstående på innsiden av foten, og kan bli smertefull og øm. Forandringene i foten kan gjøre det vanskelig å finne sko som passer godt.

 

Undersøkelse

En grundig undersøkelse bør utføres for å finne ut årsaken til at stortåen har blitt ujevnt belastet og således har blitt skjev. På Fot- og ankelklinikkene på NEMUS Bryn, NEMUS Skøyen og NEMUS Majorstuen foretar vi først en nøye klinisk vurdering, etterfulgt av gangeanalyse med fotscan for å vurdere foten funksjonelt. Røntgen eller MR kan utelukke leddbetennelse og vise eventuelle slitasjeforandringer i tåens grunnledd. Vanligvis er det unødvendig å henvise til radiologisk undersøkelse for å stille diagnosen.

Behandling

Hallux valgus kan enten behandles konservativt eller med operasjon. Konservativ behandling kan være manipulasjon av ledd i foten, bløtvevsteknikker på muskler og sener som kontrollerer stortåens bevegelse, øvelser for å styrke opp fotmusklene, bruk av tape, ortoser og spesialtilpassede innleggssåler. På Fot- og ankelklinikken har vi lang erfaring med å behandle smerter i hallux valgus. Kirurgi er indikert hvis man ikke oppnår ønsket resultat med konservativ tilnærming, eller hvis skjevheten i stortåen og ilken er meget markert og gjør det umulig å bruke normale sko.

Hva kan du gjøre selv:

Bruk sko med god plass slik at tærne kan rette seg ut. Unngå bruk av høyhælte sko og sko med en trang tåboks. Du bør få føttene undersøkt, slik at risikofaktorer som skjevstillinger kan bli rettet opp med spesialtilpassede innleggssåler. Har du flere i familien som har hallux valgus så vær ekstra oppmerksom på faresignal som hard hud og ømhet ved innsiden av stortåen eller en stortå som er i ferd med å bli skjev og ikke retter seg ut selv om du går barbeint.