Løperkne/Runner’s knee/smerter på utsiden av kne

Løperkne er en tilstand som ofte forekommer hos langdistanseløpere.

Årsak

Løperkne oppstår ved stor og ofte ensformet belastning over tid, som for eksempel ved løping. Det er flere faktorer som kan medvirke til at plagene kommer. De som har forskjellig lengde på bena eller en feilstilling i foten/hoften har større risiko for å pådra seg denne tilstanden. Dårlige sko og hardt underlag har også stor betydning. De som øker treningsintensiteten for raskt kan også være utsatt. Tilstanden oppstår når senen på utsiden av kneet irriteres gjentatte ganger over knokkelen på kneets ytterside.

Symptomer

Smertene oppstår på utsiden av kneleddet ved aktivitet. Ofte vil smertene avta litt etter at man blir varm, men kan øke på slutten av eller i etterkant av økten. Smertene blir ofte så kraftige at det blir umulig å fortsette å løpe uten smerter. Noen vil ha smerter under gange, og i mange tilfeller vil muskulaturen i hofte- og seteparti også være stram og øm. Når man trykker på det smertefulle området er det distinkt ømhet og i noen tilfeller kan man kjenne en ”knitrefølelse”.

 

Vurdering

Da disse smertene ofte kommer fra feilfunksjon fra fot eller hofte, er det viktig å analysere funksjon generelt for å finne fram til nøyaktig årsak bak smertene. På Fot- og ankelklinikkene på NEMUS Bryn og NEMUS Skøyen foretar vi først en nøye klinisk undersøkelse, etterfulgt av gangeanalyse med Fotscan for å vurdere foten funksjonelt. Dette gjør at vi lettere kan komme frem til en nøyaktig diagnose, finne årsaken til knesmertene og i tillegg finne ut hvordan problemet kan korrigeres.

En lege eller kiropraktor vil også kunne henvise til billeddiagnostikk for å utelukke eventuelle andre relaterte diagnoser.

Behandling

I første fase er det viktig å roe ned den akutte irritasjonen i senen. Det anbefales å ise ned det smertefulle området, avlaste og hvile. Korrigering av eventuelle feilstillinger i fot/ankel og benlengdeforskjell er viktige faktorer. Trening av stabilitet med størst fokus på styrke av hofte, kne og fot er viktig for å forbedre belastningsmønsteret, samt tøyninger av ytre lårmuskel og setemuskulatur. Ved mer langvarige plager, vil ofte bløtvevsbehandling med Graston, Active Release Technique eller trykkbølgebehandling være effektive behandlingsmetoder. Noen vil ha behov for spesialtilpassede innleggssåler. Prognosen er god, forutsatt at tiltak gjøres for å gjenvinne normal bevegelighet, styrke og funksjon, før man er tilbake i full trening.

Hva kan du gjøre selv:

I akutt fase kan ising hjelpe med å minske smerter. Det anbefales å trene alternativt innenfor smertegrensen, i kombinasjon med et treningsprogram fra din behandler.

Forebygging

  • Under løping fokuser på å lande på forfot/midtfot.
  • Tøyninger, styrke og balanseøvelser for å opprettholde normal funksjon i knærne.