Smerter over vristen/låsninger i foten

Smerter på oversiden av foten er en vanlig plage. Forbigående smerter i etterkant av mindre slag/støt er ofte relatert til irritasjon av muskler eller sener. Smerter på oversiden av foten kan også forekomme som et resultat av stivhet eller låsninger i leddene i midtfoten, og det kan da være nødvendig med behandling.

Foten består av 26 knokler og i midtfoten finner vi de kileformede knoklene naviculare (båtbenet) på innsiden, cuboideum (terningbenet) på utsiden, og de tre cuneiformene som ligger mellom. Ved bevegelse av foten fungerer disse knoklene som en enhet, og i tillegg til å utgjøre fotens tverrbue som gir støtte og stabilitet er disse leddene festepunkter for den viktige muskulaturen som tilrettelegger fotens støtdempende effekt.

Forskjellige faktorer kan medvirke til låsninger i midtfoten. Som ved de fleste fot- og ankelplager er ofte mekanisk overbelastning og irritasjon over tid eller feilstillinger i føttene de vanligste årsakene. Føtter som ikke fordeler trykket optimalt vil ofte belaste ett eller flere områder mer, og dette øker risikoen for skader.

Årsak:

 • En høy fotbue (supinert fottype) er ofte synonymt med en stiv fot og fungerer dårlig som støtdemper. Dette gjør at foten ikke absorberer støtene gjennom kontakt med underlaget optimalt og kan føre til at leddene låser seg. En lav fotbue (pronert fottype) fører ofte til overbelastning av foten som igjen kan føre til økt belastning og leddlåsninger.
 • Låsninger kan oppstå akutt som når man tråkker på noe eller ved et overtråkk.
 • Overbelastning av føttene gjennom hard trening der mye foregår på hardt underlag med aktiviteter som hopping, løping og vektbelastning.
 • Personer med økt treningsmengde eller en ny type aktivitet.
 • Personer som går eller står mye på hardt underlag.
 • Sko med liten eller ingen demping (vernesko eller sko med tynn såle), eller sko som «låser» foten (høyhælte sko).

Symptomer:

 • Smerter på oversiden av foten.
 • Stivhet på oversiden av foten.
 • Smerter eller stivhet ved bevegelse av foten, typisk når man bøyer foten nedover.
 • Ømhet når man tar på oversiden av foten.
 • Hevelse er sjeldent, men kan forekomme hvis man går med låsninger over lengre tid.

Differensialdiagnoser:

Andre årsaker til smerter over vristen er stressfrakturer, irritert muskulatur og sener eller nerveskader. Stressfrakturer vil som regel gi lokale smerter som forverres ved vektbæring, og blir bedre med hvile. Det kan også være lokal hevelse i området og den aktuelle knokkelen vil ofte være meget øm å ta på.

Undersøkelse:

På Fot- og ankelklinikkene på NEMUS Bryn og NEMUS Skøyen har vi spisskompetanse på undersøkelse, diagnostisering og behandling av plager i føtter og ankler. En undersøkelse hos en av våre behandlere består blant annet av moderne teknologi som gangeanalyse med fotscan for å avdekke årsaken(e). Sammen med resten av vurderingen vil dette kunne avdekke hva årsaken til dine plager er.

Behandling:

Stivheter eller låsninger i føtter- og ankelleddene kan forårsake feilbelastninger eller oppstå som følge av feilbelastning(er). Ved tilfeller der plagene skyldes leddlåsninger kan mobilisering- og manipulasjonsteknikker gjenopprette normal leddfunksjon i fot og ankel. I noen tilfeller kan det være nødvendig med spesialtilpassede innleggssåler for å støtte og avlaste foten eller bedre kontaktflaten. Muskler, sener og leddbånd kan også påvirkes av bevegelser eller mangel på optimal bevegelse i leddene. Derfor kan det i noen tilfeller være nødvendig med behandling også av disse strukturene.

Behandlingsteknikker som brukes på disse strukturene inkluderer trykkbølgebehandling (ESWT), tøyninger, eksentrisk styrketrening, Graston (instrument assistert bløtvevsmobilisering), Active Release Technique (ART). I noen tilfeller kan det være nødvendig med avlastning av de involverte strukturene. Dette innebærer å unngå provoserende aktiviteter og benytte alternativ trening for å unngå ytterligere irritasjon. I tillegg til behandling og spesialtilpassede såler instrueres ofte pasienten i spesifikke øvelser for å oppnå et best mulig resultat. På Fot- og ankelklinikkene på NEMUS Bryn og NEMUS Skøyen har vi lang erfaring med behandling av stivheter og låsninger som kan forårsak smerter i foten.

Hva kan du gjøre selv:

 • Bruk sko med god demping og støtte i lengdebuen.
 • Unngå høyhælte sko og sko med tynne såler.
 • Unngå gåing og løping på hardt underlag – foten trives bedre i ulendt terreng og på mykt underlag. Dette tilrettelegger for stimulering av fotens muskulatur og leddfunksjon.
 • Mobiliseringsøvelser kan hjelpe med å bedre bevegelse mellom knoklene i føttene. Du kan få hjelp til spesifikke øvelser på Fot- og ankelklinikkene.