Mortons nevrom/nummenhet i tærne

Mortons nevrom er en godartet vekst eller fortykkelse på en nerve som går til tærne. Nevromet, også kalt en nerveknute eller nevrinom, forekommer oftest mellom 2. og 3. eller 3. og 4. tå (1. tå er stortåen og 5. tå er lilletåen).

Årsak:

Nerven som går til tærne kan bli utsatte for trykk og friksjon – noe som skaper irritasjon i nerven og utløser smerter. Over tid kan en slik irritasjon føre til at nervens polstring blir tykkere og danner en kul som igjen klemmer på nerven innenfor.

Mulige årsaker kan være:

  • Bruk av høyhælte sko eller trange sko som klemmer tærne sammen. Dette er sannsynligvis årsaken til at denne problemstillingen er mye vanligere blant kvinner.
  • Høye fotbuer – de med høye lengdebuer har større risiko for å utvikle Mortons nevrom enn andre.
  • Tverrplattfot – tverrbuen kollapser og hele forfoten kommer i kontakt med bakken.
  • Hallux valgus/ilke – en skjev stortå med hevelse i grunnleddet som gjør at leddet blir større.
  • Hammertær – en deformitet av tærne som forårsaker dem til å bli permanent bøyde.
  • Sport – alle typer idrettsaktiviteter som forårsaker mye trykk under tåballen som f.eks. jogging, karate og hallidretter.
  • Skader – en skade eller annet traume på foten kan lede til et nevrom.

Symptomer:

Mortons nevrom kan gi smerter under eller over tåballen og nummenhet og prikking ut i tærne. Mange får ubehag når de går, ofte etter kort tid. Noen opplever en skarp, stikkende smerte som kan komme plutselig når man trår ned på foten.

Undersøkelse:

En grundig undersøkelse bør utføres for å komme frem til riktig diagnose og for å finne ut av den mulige årsaken til at nevromet har oppstått. På Fot- og ankelklinikkene på NEMUS Bryn og NEMUS Skøyen foretar vi en klinisk undersøkelse i kombinasjon med gangeanalyse slik at vi kan vurdere foten funksjonelt og se om en spesialtilpasset innleggssåle kan avlaste forfoten og nevromet. Mortons nevrom kan sees på diagnostisk ultralyd eller MR undersøkelse og rekvisisjon kan gjøres av en kiropraktor eller lege.

Behandling:

Behandlingen vil avhenge av alvorsgraden og varigheten av symptombildet. På Fot- og ankelklinikken har vi lang erfaring med å behandle Mortons nevrom. Spesialtilpassede innleggssåler kan ofte avlaste foten og redusere irritasjonen på nevromet. Behandling av stive ledd i foten med manipulasjon og bløtvevsteknikker for å myke opp på muskler og sener kan minske trykket på nerven og lindre symptomer. Hvis dette ikke fører frem kan man forsøke kortisoninjeksjoner eller injeksjoner av alkohol. Dette gjøres fortrinnsvis av en lege.  Mislykkes disse tiltakene kan vi henvise deg videre for kirurgisk vurdering.

Hva kan du gjøre selv:

Når man først har fått Mortens nevrom, må man forsøke å unngå det som forverrer problemet. Ved milde symptomer kan man først forsøke å avlaste foten, bruke vide sko, unngå høyhælte sko og aktiviteter som forverrer symptomene, inntil bedring foreligger. Man kan forsøke innleggssåler eller en liten pute som støtter tverrbuen som kan avlaste trykket på nerven og dempe smertene. Lindrende tiltak som is eller varme kan forsøkes, men her bør du rådføre deg med din kiropraktor, fysioterapeut eller lege om hva som vil være hensiktsmessig for deg.