Stiv stortå

Stortåen er en meget viktig del av foten din da den gjør at man kan skyve seg framover når man går og løper. Stortåens grunnledd eller metatarsophalangealledd (MTP-ledd) skal normalt kunne ekstendere (dorsalflektere) mellom 50 og 90 grader når den fungerer normalt og bevegelsen skal være smertefri. Hallux rigidus er en tilstand der det er stivhet og arthrose (slitasjeleddgikt) i stortåens grunnledd. Hallux limitus er regnet som forstadiet til hallux rigidus. Ved hallux limitus er det redusert bevegelse i stortåen, men normalt ingen slitasje i leddet. Begge tilstandene kan endre måten man går på og skape feilbelastninger oppover i beinet eller ryggen.

Årsak:

Den eksakte årsaken til en hallux limitus/rigidus er ofte usikker. Det kan oppstå etter en tidligere skade eller forstuing av leddet, eller ved feilbelastning over tid. Tilstanden kan også oppstå som følge av betennelse i leddet som f.eks. urinsyregikt. En av teoriene er at stortåens MTP-ledd treffer bakken for tidlig i gangesyklusen og dermed låser seg slik at knoklene i leddet butter litt mot hverandre, således blokkeres normal bøy i leddet. Med tiden kan det tilkomme bruskdannelse og benpåleiringer på oversiden av leddet.

Symptomer:

Ved stiv stortå som hallux limitus eller rigidus:

 • Smerte og stivhet i stortåen.
 • Smerter i stortåen når du går, løper eller går på langrenn.
 • Hevelse eller betennelse i stortåens grunnledd.
 • Halting.
 • Smerter i det andre beinet eller i ryggen pga. kompensering.

Undersøkelse:

En grundig undersøkelse av kiropraktor, fysioterapeut eller lege bør utføres for å stadfeste korrekt diagnose. Hallux rigidus er forholdsvis enkelt å konstatere fordi stortåen er tydelig stiv og det vil også være slitasjeforandringer i leddet synlig på røntgen. Hallux limitus kan kun påvises med spesifikke kliniske tester og vil normalt ikke ha røntgenfunn. På Fot- og ankelklinikken foretar vi først en nøye klinisk undersøkelse, etterfulgt av gangeanalyse med Fotscan for å vurdere foten funksjonelt for å se om det kan forekomme en stiv stortå som påvirker gangen. Vi henviser til røntgen eller MR ved behov.

Behandling:

 • Såler: For funksjonell hallux limitus er målet å bedre bevegelsen i stortåens MTP-ledd slik at gangen blir mer normal. Ved hallux rigidus ønsker man å redusere bevegelse slik at leddet ikke irriteres. På Fot- og ankelklinkken har vi lang erfaring med lage riktige såler for deg.
 • Sko: Visse typer spesialsko som f.eks. MBT-sko kan hjelpe foten å rulle bedre til tross for et stivt stortåledd.
 • Bløtvevsteknikker: Bløtevevsbehandling av musklene som kontrollerer stortåen kan lindre smerter og bedre funksjon. Vi bruker vi blant annet Graston Technique (instrument assistert bløtvevsmobilisering), trykkbølge og Active Release Technique.
 • Øvelser: Mobilisering og strekkøvelser kan hjelpe. Du kan få spesifikke øvelser på Fot- og ankelklinikken.
 • Manipulasjon: Foten har 26 bein og 35 ledd. Stivhet og låsninger i leddene kan forårsake feilbelastninger. Manipulasjon kan forbedre leddfunksjonen i foten.
 • I noen tilfeller der konservativ behandling ikke strekker til kan kirurgi være indikert. Vi henviser til spesialist hvis vi ikke kan hjelpe deg.

Hva kan du gjøre selv:

 • Ved akutte smerter i stortåleddet kan massasje med en isbit i 3 minutter 3-5 ganger daglig hjelpe å lindre symptomene. Det kan også lønne seg å heve foten og holde den i ro en dag eller to
 • Spesialsko som MBT-sko ruller slik at man avlaster stortå leddet. Noen føler at det å bruke sko med litt stiv såle i en periode hjelper.
 • Unngå å gå med høyhælte sko eller sko med trang tåboks.