Severs

Severs er en irritasjonstilstand i hælsenefestet som rammer barn tidlig i puberteten (10-12 år, hyppigst hos gutter).

Årsak:

Smertene kommer ofte etter at barnet har begynt på idrett, ny sesong eller ved økt belastning i treningen. Smertene rammer oftest begge føttene og øker med aktivitet som inneholder løp og hopp. Høy fotbue, kort akillessene og overpronasjon kan være disponerende faktorer.

Symptomer:

Med Severs oppstår det smerter i hælen ved et fast trykk mot den nederste delen av akillessenen eller et trykk på begge sidene av hælen. Et klassisk tegn er at barnet går på tær eller halter for å avlaste smertene i hælen.

Undersøkelse:

Diagnosen stilles på bakgrunn av en klinisk undersøkelse. Røntgen kan vise forandringer i nederste delen av hælbeinet dersom tilstanden har vart lenge. Da irritasjon i hælen kan skyldes feilfunksjon i foten er det viktig å analysere dette nøye for å avdekke skademekanisme. På Fot- og ankelklinikken foretar vi en nøye klinisk undersøkelse, etterfulgt av gangeanalyse med Fotscan for å vurdere foten funksjonelt.

Behandling:

  • Barnet vokser ofte av seg disse smertene av seg selv. Dersom plagene er sterke, anbefales det å avlaste og hvile fra den aktiviteten som trigger smertene.
  • Bruk godt skotøy. Spesialtilpassede innleggssåler kan avlaste senen og minske draget mot vekstsonen. Dette kan vi hjelpe deg med på Fot-og ankelklinikken.
  • Sykling og svømming er fine aktiviteter for å holde seg i form, samtidig som man avlaster hælen.
  • Kan også behandles med bløtvevsteknikker av foten. På Fot -og ankelklinikken bruker vi blant annet Graston (instrument assistert bløtvevsmobilisering), trykkbølge ,Active Release Technique og Kinesiotape.

Hva kan du gjøre selv:

  • Bruk hensiktsmessig skotøy med bra støtdemping og god støtte i lengdebuen. Bruk såler hvis du har.
  • Hælen kan avkjøles ved å massere med en isbit i 3 minutter 3-5 ganger daglig ved akutte smerter.