Metatarsalgi /vondt i tåballen

Metatarsalgi betyr at man har vondt i  tåballen eller i forfoten. Metatarsene er navnet på fem knokler i foten vår som forbinder midtfoten med tærne og algi betyr smerte.

Årsak:

Metatarsalgi er et resultat av feilbelastning i forfoten som fører til en irritasjon av leddkapsler, muskler og sener under foten. I en normal fot bærer forfoten 1/3 av kroppens vekt. Når for mye vekt faller på forfoten så overbelastes den fremre fotbuen/tverrbuen slik at det oppstår stort press på undersiden av de midterste tåleddene. Dette kan skje på grunn av:

 • Lav eller flat fremre fotbue/tverrbue: Har tverrbuen falt, fører det til økt trykk på undersiden av foten og leddkapselene til tåleddene får økt belastning og en irritasjon kan oppstå.
 • Høye heler: En 5 cm høy hæl øker trykket på forfoten med ca. 50 %.
 • For høy lengdebue: Ofte sett sammen med hyperekstensjon av tærne som forårsaker en ubalanse i muskulaturen i foten som da fører til at tærne ikke bærer vekt. Vekten kommer på leddene mellom midtfoten og tærne som kan føre til metatarsalgi.

Symptomer:

Smerter eller verking på undersiden av forfoten/tåballen når man står, går, løper og hopper. Man kan også få smerter i tærne.

Undersøkelse:

En grundig undersøkelse av kiropraktor eller fysioterapeut bør utføres for å finne ut årsaken til at forfoten blir overbelastet. På Fot- og ankelklinikkene på NEMUS Bryn og NEMUS Skøyen foretar vi først en nøye klinisk undersøkelse, etterfulgt av gangeanalyse med Fotscan for å vurdere foten funksjonelt og eventuelt 3D laser skanner for å vurdere foten strukturelt. Disse analyseverktøyene gjør at vi lettere kan komme frem til en nøyaktig diagnose og i tillegg finne ut hvordan problemet kan korrigeres.

Behandling:

 • Ved akutte tilfeller kan metatarsalgi behandles ved at du iser ned og avlaster foten. Har smertene vært der i flere uker så anbefales det at man oppsøker kvalifisert fagpersonell for undersøkelse og behandling. På Fot- og ankelklinikken har vi lang erfaring med behandling av metatarsalgi.
 • Såler: Spesialtilpassede innleggssåler kan være effektive i å lindre smerten under tåballen og gi foten støtte og redusere trykk.
 • Bløtvevsteknikker: Metatarsalgi kan også behandles med bløtvevsteknikker av foten. Vi bruker blant annet Graston Technique (instrument assistert bløtvevsmobilisering), trykkbølge og Active Release Technique.
 • Manipulasjon: Foten har 26 bein og 35 ledd. Stivhet og låsninger i leddene kan forårsake feilbelastninger. Manipulasjon kan forbedre leddfunksjonen i foten.

Hva kan du gjøre selv:

 • Tåballen kan avkjøles ved å massere med en isbit i 3 minutter 3-5 ganger daglig.
 • Øvelser: Strekkøvelser og styrking av musklene i tverrbuen kan hjelpe til med å avlaste bindevevet under foten og holde tverrbuen oppe. Du kan få spesifikke øvelser på NEMUS Bryn.

Forebygging

 • Unngå høyhælte sko eller sko med tynne såler.
 • Bruk sko med god demping og støtte i lengdebuen.
 • Gå i ulendt terreng, slik at du stimuler fotens muskulatur og leddfunksjon.